Úvodní stránka O nás Články a komentáře Miluše Kubíčková Z našich zkušeností Doporučujeme Kontakty |
Z našich
zkušeností
Miluše Kubíčková Brambor a rajče patří k lilkovitým rostlinám, které jsou vesměs jedovaté (rulík, blín ap.) Obě rostliny pocházejí původně z Peru, do Evropy se dostaly přes Španělsko po objevení Ameriky. První brambor zasadil botanik Clusius v roce 1588. Pěstování brambor se rychle rozšířilo a postupně tato populární potravina vytlačila až 40 druhů tradičních zelenin. (viz Marie Úlehlová Tilschová, Lidová strava česká) S historií rychle rozšířeného pěstování brambor je spojena tendence brzdící duchovní rozvoj lidstva ve srovnání s rozvojem intelektu a s tím spojeného jednostranného materialistického myšlení. Pokud jde o výživu, je brambor dodnes považován za hlavního dodavatele důležité součásti potravinových substancí - uhlovodanů (sacharidů). Ovšem při srovnání s obilninou je obsah této substance nepoměrně menší:
Také zažívání bramborového uhlovodanu neprobíhá tak hladce jako u jiných rostlinných substancí. Zatímco uhlovodany z obilovin podporují činnost nervového systému, tyto uhlovodany zatěžují při trávení mozek. Není určitě náhodou, že od okamžiku, kdy se brambory staly populární potravinou, je tvůrčí myšlení v Evropě na ústupu. „Není tomu jenom tak, že jednostranná bramborová strava uvádí zažívací proces do chodu v mozku, ale že také pod jejím vlivem se lidé nerodí pro život dostatečně silní. Trvá-li toto poškozování po celé generace, jak tomu dnes už je, bude na čase, aby se na to upozornilo, nemají-li se objevit vážné degenerační projevy. ...Zdraví sociálních poměrů bude záviset na tom, zda se podaří omezit pěstování brambor na míru prospěšnou pro zdraví současné populace.“ V dějinách se stává, že když některá kulturní rostlina splnila svůj úkol, zaniká. Také brambor spěje ke svému konci, degeneruje. Pro všechny tyto důvody je třeba dávat pozor zejména na výživu dětí, aby nebyla kvůli bramborům příliš jednostranná. Přemíra brambor ve stravě u nich může způsobit roztržitost, zapomnětlivost, ospalost a jiné nepříznivé duševní projevy. Jako brambor na poli, tak v zahrádce vytlačuje ostatní zeleniny rajče. Není sice jedovaté, ale svým růstem odpovídá charakteru lilkovitých rostlin. Odborníci ve výživě upozorňují, že bující síly rajčete připomínají drama nádorového bujení a proto by se nemělo dávat lidem s dispozicí k rakovině. Obecně bude užitečné si vytvořit k populárnímu rajčeti určitý odstup. Zpracovala Miluše Kubíčková podle knihy Rudolfa Hauschky „Člověk a výživa - pozemská a kosmická strava“ Přemíra sladkostí lidskému tělu a zvláště dětem neprospívá, ale existují sladké dobroty, které v rozumném množství neuškodí. Dokonce vedle příjemných pocitů dodají tělu minerální látky a další důležité živiny. Cukr a tuky "útočí" ve zvýšené míře o Vánocích, kdy jen málokterá rodina zůstane bez vánočního pečiva. Podle nutriční terapeutky Jitky Tomešové z Poradenského centra Výživa pro děti lze připravit chutné, a přitom zdraví neškodné cukroví. Klasickou surovinou pro sladké pečení je cukr. Tomešová uvedla, že jeho pravidelný a dlouhodobý přísun cukru může u dětí touhu po sladkém ještě posílit. Cukr lze podle ní ve většině receptů bez problémů nahradit například medem. Ten sice nemá výrazně méně kalorií, ale je bohatý na minerální látky, vitaminy B 1, 2 a 3 i na přírodní enzymy. Obsahuje rovněž látky příznivě ovlivňující hojení ran a ničící bakterie. Kromě medu lze na slazení použít domácí ovocné sirupy nebo javorový sirup. Zajímavou možností je také melasa nebo nebělený cukr, protože obsahují původní minerální látky, vitamíny a přírodní enzymy. Během výroby však nebělený cukr neprochází tepelnou úpravou a mohou se v něm vyskytovat mikroorganismy nebo pozůstatky zemědělské výroby, a proto je třeba ho kupovat v bio kvalitě, dodala. Podle umělecké cukrářky Mirky Slavíkové je vhodné využívat sušené ovoce. Je nejen sladké, ale navíc obsahuje až 80 procent vitamínů, které mělo ovoce čerstvé, zejména pokud je usušeno doma. Tomešová varovala před umělými sladidly. Nejsou podle ní vhodná ani do pečiva připravovaného pro malé diabetiky. Těm by rodiče měli raději dát malé množství kvalitních sladkostí a započítat je do energetického příjmu. Slavíková doporučila při přípravě zdravého vánočního pečiva pracovat s žitnou či špaldovou moukou, která má lehce oříškovou příchuť. Chválila například vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky. Podle Slavíkové by hospodyňky měly z kuchyně vykázat syntetický vanilkový cukr a raději si koupit v obchodech specializovaných na zdravou výživu vanilkové lusky. Do pečiva patří droboučká semínka v nich obsažená, připomněla. (Miluše Kubíčková: Vůle ke
zdravému životu)
Milé klientky a klienti, tento měsíc se spolu podíváme na to, co jsou to antioxidanty a proč jsou zvláště v posledních letech důležitou součástí našeho stravování. Důvod je zřejmý. Poslední desetiletí jsou obrovským pokrokem pro lidstvo. Žijeme v době technologického rozvoje, především západní civilizace dnes může ke svému pohodlnějšímu životu využívat stále lepší a dostupnější technické vymoženosti, přibyla spousta aut na silnicích, továrny mohutně vyrábějí... To vše má však také za následek zhoršování životního prostředí, ovzduší, vody a bohužel i půdy, která je navíc ošetřována chemickými postřiky a hnojivy. Do potravin se tak dostává spousta nežádoucích látek, které otravují náš organismus. Do ovzduší jsou především z výfukových plynů aut a továren vypouštěny pro nás velmi škodlivé toxiny. Tyto jedy jsou označeny jako volné radikály, které zvyšují riziko vzniku rakoviny. Proto je v dnešní době více než důležité naše zdraví chránit a věnovat se zvýšené prevenci. Abychom co nejvíce zneutralizovali dopad volných radikálů na náš organismus, je nutné zvýšit přísun tzv. antioxidantů, což jsou látky, které nás nejen chrání před volnými radikály, ale také dokonce zpomalují stárnutí! Vyskytují se za pomoci slunečního záření v rostlinných zdrojích jako je hlavně zelenina a ovoce, které se řadí mezi sacharidy. Vždy je tedy třeba mít na paměti, že pokud se navíc snažíme o udržení či reduci váhy, měli bychom vybírat co nejsprávnější sacharidy bohaté na antioxidanty a přitom s nízkým kalorickým zatížením. V jedné z dalších infolinek si v této souvislosti vysvětlíme něco o nízkém a vysokém glykemickém indexu, v závěru dnešní infolinky Vám představíme jedinečné produkty měsíce a dáme tip na snadné a rychlé doplnění antioxidantů. Nyní se podíváme na další předpoklad, jak se udržet dlouho mladými a fit: Vybírejte potraviny podle hesla "kvalita, ne kvantita".
TIP: Mezi ovoce a zeleninu, zvláště v různé míře bohaté na antioxidanty patří: borůvky, jahody, maliny, třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, ananasový meloun, broskve, kivi, rozinky, brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, avokádo, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, čerstvé byliny (rozmarýn, máta, šalvěj, tymián, oregano, kopr), zelený čaj, červený a modrý hroznový džus (doporučujeme pít jen v malé míře kvůli kaloriím). Protože většina není dostupná po celý rok, přinášíme Vám skvělý tip na produkty měsíce unora pro každodenní doplnění požadovaného dostatku antioxidantů. Pamatujte: Antioxidanty přispívající ke zpomalení stárnutí: Konzumujeme-li příliš mnoho nesprávných potravin, pijeme-li alkohol a kouříme, pak organismus ztrácí drahocenné živiny, které by mohl využít pro důležitější činnosti, jako například ochrana před viry a bakteriemi, obnova a udržování tělesných orgánů nebo neutralizace volných radikálů. Naše přípravky vám pomohou doplnit speciální živiny, které pomohou chránit Váš organismus. EFEKTIVNÍ ANTIOXIDANTY Obsahují vitamíny A, C, E, minerály selen, zinek A bylinné výtažky, např. aloe vera a citrusů. Inspirujte se dnes skvělým příběhem paní Grażyny Figiel: Jmenuji se Grażyna Figiel, když jsem přišla o práci, během 10 měsíců jsem přibrala 10 kg. Proto jsem se cítila špatně. Měla jsem velkou nadváhu, problémy při chůzi, zadychávala jsem se, bolely mne klouby a stále jsem byla unavená. Když jsem narazila na internetu na pomoc poradce pŕes výživu a hubnutí, začala se pod jeho vedením dávat dohromady. Po třech dnech jsem se cítila lépe. Odešla opuchlina nohou, přestala jsem se zadychávat. Už po 7 dnech jsem ubrala v pase o 5 cm a 1 kg a po 2 týdnech to už bylo o 12 cm méně a 2 kg. Celkem jsem zhubla 17 cm v pase a 15 kg. Opět se cítím výborně. Vypadám výborně. Změnila jsem rozměr oblečení a způsob výživy. Všechny povzbuzuji ke změně sebe sama. Prožijte si měsíc únor ve zdraví a nezapomeňte posilovat svou imunitu, a tím předcházet onemocnění. Váš osobní poradce pro zdravý životní styl Vám rád pomůže sestavit co nejlepší program prevence. Za Centrum zdraví a redukce váhy Petr Šilinger Tel.: 728 138 164 V roce 1919, kdy chřipka zabila více než 40 miliónů lidí, jeden lékař navštívil řadu rodin s dotazem, jestli potřebují pomoc proti chřipce. Mnozí už byli nakažení, mnozí už zemřeli. Lékař jednou potkal sedláka a k jeho překvapení byli všichni z rodiny zdraví. Když se lékař zeptal, co dělají jinak než ostatní, selka mu odpověděla, že DO MÍSTNOSTÍ DALI NÁDOBY S NEOLOUPANOU CIBULÍ. Lékař jí pochopitelně nevěřil a ptal se, jestli by mu dali jednu jejich cibuli, aby si ji prohlédl pod mikroskopem. Dali mu ji a on ji prohlédl, našel na ní viry chřipky. Cibule evidentně pohltila všechny bakterie a uchránila rodinu zdravou. Slyšela to jedna kadeřnice a v provozovně postavila několik hrnků s cibulí a jako zázrakem nikdo z personálu se nenakazil chřipkou, ačkoliv byli nechráněni ve stálém ve styku se zákazníky. Protože je to laciná věc, vyplatí se zkusit to jak doma, tak v zaměstnání a uvidí se, jestli to bude účinkovat. My jsme to udělali a chřipku jsme opravdu nedostali. Když to pomůže tobě a tvým blízkým ke zdraví, je to pro vás nejlepší. Když náhodou někdo onemocní, stejně moc neztratíš, jen pár drobných za cibuli. Zhotovte základ z těchto ingrediencí (pokud možno v bio kvalitě):
Tento základ pak můžete rozvinout do dvou variant:
Máte-li obavy z účinků, můžete uvedené receptury kombinovat co do množství i druhu ingrediencí a postupně přecházet na plnohodnotnou směs. Přeji dobré chutnání a stálé zdraví všem. Staňa Chmela Přikládáme ofotografovaný článek o příbuzné metodě doktorky Johanny Budwigové (466 kB). Nejnebezpečnější formou cholesterolu je oxidovaný cholesterol. Je tak nebezpečný, že dokáže v tkáňových kulturách lidských věnčitých cév tyto buňky zabít během pouhých osmi hodin. Jedná se o jeden způsob, jakým se na stěnách cév vytvářejí ateromové (kašovité) plaky, které mohou prasknout a vylít svůj obsah, a ten podporuje vytváření krevních sraženin - které jsou hlavní příčinou srdečního infarktu. Vejce, které se skrývají v řadě pekařských výrobků všeho druhu, mohou obsahovat oxidovaný cholesterol. Celý článek Znáte-li dobrý recept, užitečnou radu nebo návod, které mohou být i dalším lidem ku prospěchu, budeme vám vděčni, když nám je zašlete k uveřejnění na těchto stránkách. |
||||||||||||||||||
|