Úvodní stránka

O nás

Články a komentáře

Miluše Kubíčková

Z našich zkušeností

Doporučujeme

Kontakty



Z našich zkušeností



Několik rad pro duševní hygienu

  1. K posílení oživující složky našeho těla a k vybudování správného vztahu s duševní složkou cvičíme denně svoje písmo. Při psaní nějakého textu každé písmeno pečlivě kreslíme, nejenom píšeme. Všechnu pozornost věnujeme psaní. Takto může člověk dokonce v pokročilém věku změnit své dosavadní písmo v písmo úhledné, dokonce krásné. Navíc se tím posilní soustředěnost i pro jiné činnosti.

  2. Učit se správně mluvit je dalším užitečným cvičením. Ke správné řeči patří schopnost vědomě formulovat otázky. Dnes hrozí nebezpečí, že lidé se nedovedou ptát. Raději se obracejí na autority, aby jim poradily a zbavují se odpovědnosti za vlastní rozhodnutí, za svoje konání, za sebe sama. Umět se ptát předpokládá přemýšlet. Nesprávné, nedobré mluvení je vždy spojeno s nedobrými emocemi. Cvičení spočívá v pravidelném hlasitém předčítání nebo recitování rytmických veršů, které se postupně naučíme zpaměti.

  3. Cvičením proti zapomnětlivosti je vědomé pokládání odkládaných věcí spojené s představou místa, kam jsme věc položili. Je též dobré občas obvyklé místo k pokládání měnit.

  4. Užitečné je cvičení pozorování vlastní chůze, gest rukou, výrazu tváře apod. Zde postupovat obezřetně, abychom nepodporovali vlastní samolibosti.

  5. Kulturu vůle cvičíme tím, že se učíme věci dotahovat a dělat trpělivě také to, co nás nebaví. Také si umět odřeknout.

  6. Cvičení k odbourávání křeče, zvláště napětí svalů v obličeji, očích, na ramenou a šíji je v  době všeobecného napětí velmi vhodné. Může nám pomoci představit si lehkost padání listu se stromu, plynoucí mrak, zapadající slunce, jemný vánek a vůbec všechnu lehkost dějů v přírodě.

  7. Velmi důležité pro dnešní hektickou dobu je cvičení pomalosti. Při jídle přemáhat překotnost, hltání, spěch.

  8. Mějme při těchto cvičeních na paměti, že podaří-li se rozpustit jeden jediný nedobrý návyk, usnadní se totéž u ostatních zlozvyků.

  9. „To správné bude, tak celý život utvářet, že lidé budou méně nemocnět, nebo že nemoci budou méně urputné. A budou méně urputné v důsledku takových drobností, jakými jsou různá jednoduchá cvičení jako součást sebevýchovy.“ Rudolf Steiner

Miluše Kubíčková




Co bychom měli vědět o bramborách

Brambor a rajče patří k lilkovitým rostlinám, které jsou vesměs jedovaté (rulík, blín ap.) Obě rostliny pocházejí původně z Peru, do Evropy se dostaly přes Španělsko po objevení Ameriky. První brambor zasadil botanik Clusius v roce 1588. Pěstování brambor se rychle rozšířilo a postupně tato populární potravina vytlačila až 40 druhů tradičních zelenin. (viz Marie Úlehlová Tilschová, Lidová strava česká)

S historií rychle rozšířeného pěstování brambor je spojena tendence brzdící duchovní rozvoj lidstva ve srovnání s rozvojem intelektu a s tím spojeného jednostranného materialistického myšlení.

Pokud jde o výživu, je brambor dodnes považován za hlavního dodavatele důležité součásti potravinových substancí - uhlovodanů (sacharidů). Ovšem při srovnání s obilninou je obsah této substance nepoměrně menší:


uhlovodan bílkovina tuk voda
brambor 18% 1,5%  0,1% 80%
pšenice    75% 10% 1% 10%

Také zažívání bramborového uhlovodanu neprobíhá tak hladce jako u jiných rostlinných substancí. Zatímco uhlovodany z obilovin podporují činnost nervového systému, tyto uhlovodany zatěžují při trávení mozek.

Není určitě náhodou, že od okamžiku, kdy se brambory staly populární potravinou, je tvůrčí myšlení v Evropě na ústupu. „Není tomu jenom tak, že jednostranná bramborová strava uvádí zažívací proces do chodu v mozku, ale že také pod jejím vlivem se lidé nerodí pro život dostatečně silní. Trvá-li toto poškozování po celé generace, jak tomu dnes už je, bude na čase, aby se na to upozornilo, nemají-li se objevit vážné degenerační projevy. ...Zdraví sociálních poměrů bude záviset na tom, zda se podaří omezit pěstování brambor na míru prospěšnou pro zdraví současné populace.“ V dějinách se stává, že když některá kulturní rostlina splnila svůj úkol, zaniká. Také brambor spěje ke svému konci, degeneruje.

Pro všechny tyto důvody je třeba dávat pozor zejména na výživu dětí, aby nebyla kvůli bramborům příliš jednostranná. Přemíra brambor ve stravě u nich může způsobit roztržitost, zapomnětlivost, ospalost a jiné nepříznivé duševní projevy.

Jako brambor na poli, tak v zahrádce vytlačuje ostatní zeleniny rajče. Není sice jedovaté, ale svým růstem odpovídá charakteru lilkovitých rostlin. Odborníci ve výživě upozorňují, že bující síly rajčete připomínají drama nádorového bujení a proto by se nemělo dávat lidem s dispozicí k rakovině. Obecně bude užitečné si vytvořit k populárnímu rajčeti určitý odstup.

Zpracovala Miluše Kubíčková podle knihy Rudolfa Hauschky „Člověk a výživa - pozemská a kosmická strava“




Jak zdravě sladit cukroví

Přemíra sladkostí lidskému tělu a zvláště dětem neprospívá, ale existují sladké dobroty, které v rozumném množství neuškodí. Dokonce vedle příjemných pocitů dodají tělu minerální látky a další důležité živiny. Cukr a tuky "útočí" ve zvýšené míře o Vánocích, kdy jen málokterá rodina zůstane bez vánočního pečiva. Podle nutriční terapeutky Jitky Tomešové z Poradenského centra Výživa pro děti lze připravit chutné, a přitom zdraví neškodné cukroví.

Klasickou surovinou pro sladké pečení je cukr. Tomešová uvedla, že jeho pravidelný a dlouhodobý přísun cukru může u dětí touhu po sladkém ještě posílit. Cukr lze podle ní ve většině receptů bez problémů nahradit například medem. Ten sice nemá výrazně méně kalorií, ale je bohatý na minerální látky, vitaminy B 1, 2 a 3 i na přírodní enzymy. Obsahuje rovněž látky příznivě ovlivňující hojení ran a ničící bakterie.

Kromě medu lze na slazení použít domácí ovocné sirupy nebo javorový sirup. Zajímavou možností je také melasa nebo nebělený cukr, protože obsahují původní minerální látky, vitamíny a přírodní enzymy. Během výroby však nebělený cukr neprochází tepelnou úpravou a mohou se v něm vyskytovat mikroorganismy nebo pozůstatky zemědělské výroby, a proto je třeba ho kupovat v bio kvalitě, dodala. Podle umělecké cukrářky Mirky Slavíkové je vhodné využívat sušené ovoce. Je nejen sladké, ale navíc obsahuje až 80 procent vitamínů, které mělo ovoce čerstvé, zejména pokud je usušeno doma.

Tomešová varovala před umělými sladidly. Nejsou podle ní vhodná ani do pečiva připravovaného pro malé diabetiky. Těm by rodiče měli raději dát malé množství kvalitních sladkostí a započítat je do energetického příjmu.

Slavíková doporučila při přípravě zdravého vánočního pečiva pracovat s žitnou či špaldovou moukou, která má lehce oříškovou příchuť. Chválila například vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky. Podle Slavíkové by hospodyňky měly z kuchyně vykázat syntetický vanilkový cukr a raději si koupit v obchodech specializovaných na zdravou výživu vanilkové lusky. Do pečiva patří droboučká semínka v nich obsažená, připomněla.

(Miluše Kubíčková: Vůle ke zdravému životu)



Jak zpomalit stárnutí a prodloužit mladý vzhled a zdravou kondici

Milé klientky a klienti,

tento měsíc se spolu podíváme na to, co jsou to antioxidanty a proč jsou zvláště v posledních letech důležitou součástí našeho stravování. Důvod je zřejmý. Poslední desetiletí jsou obrovským pokrokem pro lidstvo. Žijeme v době technologického rozvoje, především západní civilizace dnes může ke svému pohodlnějšímu životu využívat stále lepší a dostupnější technické vymoženosti, přibyla spousta aut na silnicích, továrny mohutně vyrábějí... To vše má však také za následek zhoršování životního prostředí, ovzduší, vody a bohužel i půdy, která je navíc ošetřována chemickými postřiky a hnojivy. Do potravin se tak dostává spousta nežádoucích látek, které otravují náš organismus. Do ovzduší jsou především z výfukových plynů aut a továren vypouštěny pro nás velmi škodlivé toxiny. Tyto jedy jsou označeny jako volné radikály, které zvyšují riziko vzniku rakoviny. Proto je v dnešní době více než důležité naše zdraví chránit a věnovat se zvýšené prevenci. Abychom co nejvíce zneutralizovali dopad volných radikálů na náš organismus, je nutné zvýšit přísun tzv. antioxidantů, což jsou látky, které nás nejen chrání před volnými radikály, ale také dokonce zpomalují stárnutí! Vyskytují se za pomoci slunečního záření v rostlinných zdrojích jako je hlavně zelenina a ovoce, které se řadí mezi sacharidy. Vždy je tedy třeba mít na paměti, že pokud se navíc snažíme o udržení či reduci váhy, měli bychom vybírat co nejsprávnější sacharidy bohaté na antioxidanty a přitom s nízkým kalorickým zatížením. V jedné z dalších infolinek si v této souvislosti vysvětlíme něco o nízkém a vysokém glykemickém indexu, v závěru dnešní infolinky Vám představíme jedinečné produkty měsíce a dáme tip na snadné a rychlé doplnění antioxidantů.

Nyní se podíváme na další předpoklad, jak se udržet dlouho mladými a fit:

Vybírejte potraviny podle hesla "kvalita, ne kvantita".

  • Nikdy nevynechávejte snídani! Ke správnému startu do nového dne je třeba načerpat plnou zásobu pohonných látek, protože Vaše tělo a mozek potřebují dostatek energie. Také pak ve druhé části dne, zvláště večer nebudete mít takovou touhu po jídle a hlad bude minimálně poloviční.
  • Omezte konzumaci zpracovaných, rafinovaných potravin z bílé mouky (chléb a pečivo, těstoviny, bílá rýže, sušenky). Vybírejte potraviny celozrnné.
  • Velké porce jídla způsobují únavu, protože zažívací ústrojí a játra mají spoustu práce se zpracováním potravy. Jezte tedy malé, ale plnohodnotné porce s dostatkem živin a přitom málo kaloriemi. Váš osobní konzultant Vám také v tomto rád poradí a pomůže.
  • Vybírejte místně pěstované, sezónní organicky produkované potraviny, abyste se vyhnuli škodlivým zemědělským chemikáliím.
  • Protein obnovuje a tvoří tělesné buňky, je nezbytný pro optimální činnost organismu. Dejte tedy přednost kvalitě a jezte ryby, sojové proteiny, které nemají cholesterol, jsou zdravé pro srdce, nízkokalorické a velmi účinné (patří k potravinám s nejnižším glykemickým indexem), bílé maso a omezte tmavé, červené maso a zcela vynechejte uzeniny.
  • Vyměňte červené víno za červený džus z hroznů. Spolu s jablečným je tento džus nejprospěšnější ze všech ostatních ovocných džusů a je to i skvělá náhrada alkoholu, který urychluje proces stárnutí.
  • Nahraďte stolní sůl za organickou, na minerály bohatou mořskou sůl.
  • Pokuste se nahradit každodenní šálek kávy šálkem zeleného čaje, který je zdrojem antioxidantů.
  • Zdvojnásobte přísun zeleniny na 10 porcí denně, ve formě syrového salátu a zbytek lehce uvařte v páře nebo krátce poduste, aby byly zachovány živiny a vláknina.

TIP: Mezi ovoce a zeleninu, zvláště v různé míře bohaté na antioxidanty patří: borůvky, jahody, maliny, třešně, hrozny, švestky, blumy, jablka, ananasový meloun, broskve, kivi, rozinky, brokolice, kapusta, listová zelenina, růžičková kapusta, špenát, červená řepa, avokádo, zelí, česnek, cibule, řeřicha, tykev, mrkev, čerstvé byliny (rozmarýn, máta, šalvěj, tymián, oregano, kopr), zelený čaj, červený a modrý hroznový džus (doporučujeme pít jen v malé míře kvůli kaloriím). Protože většina není dostupná po celý rok, přinášíme Vám skvělý tip na produkty měsíce unora pro každodenní doplnění požadovaného dostatku antioxidantů.

Pamatujte:
Antioxidanty přispívající ke zpomalení stárnutí: Konzumujeme-li příliš mnoho nesprávných potravin, pijeme-li alkohol a kouříme, pak organismus ztrácí drahocenné živiny, které by mohl využít pro důležitější činnosti, jako například ochrana před viry a bakteriemi, obnova a udržování tělesných orgánů nebo neutralizace volných radikálů. Naše přípravky vám pomohou doplnit speciální živiny, které pomohou chránit Váš organismus.

EFEKTIVNÍ ANTIOXIDANTY

Obsahují vitamíny A, C, E, minerály selen, zinek A bylinné výtažky, např. aloe vera a citrusů.

Inspirujte se dnes skvělým příběhem paní Gra
żyny Figiel:
Jmenuji se Grażyna Figiel, když jsem přišla o práci, během 10 měsíců jsem přibrala 10 kg. Proto jsem se cítila špatně. Měla jsem velkou nadváhu, problémy při chůzi, zadychávala jsem se, bolely mne klouby a stále jsem byla unavená. Když jsem narazila na internetu na pomoc poradce pŕes výživu a hubnutí, začala se pod jeho vedením dávat dohromady. Po třech dnech jsem se cítila lépe. Odešla opuchlina nohou, přestala jsem se zadychávat. Už po 7 dnech jsem ubrala v pase o 5 cm a 1 kg a po 2 týdnech to už bylo o 12 cm méně a 2 kg. Celkem jsem zhubla 17 cm v pase a 15 kg. Opět se cítím výborně. Vypadám výborně. Změnila jsem rozměr oblečení a způsob výživy. Všechny povzbuzuji ke změně sebe sama.

Prožijte si měsíc únor ve zdraví a nezapomeňte posilovat svou imunitu, a tím předcházet onemocnění. Váš osobní poradce pro zdravý životní styl Vám rád pomůže sestavit co nejlepší program prevence.


Za Centrum zdraví a redukce váhy

Petr Šilinger
Tel.: 728 138 164



Levný lék proti chřipce, přesvědčte se sami, zda působí

V roce 1919, kdy chřipka zabila více než 40 miliónů lidí, jeden lékař navštívil řadu rodin s dotazem, jestli potřebují pomoc proti chřipce. Mnozí už byli nakažení, mnozí už zemřeli.

Lékař jednou potkal sedláka a k jeho překvapení byli všichni z rodiny zdraví. Když se lékař zeptal, co dělají jinak než ostatní, selka mu odpověděla, že DO MÍSTNOSTÍ DALI NÁDOBY S NEOLOUPANOU CIBULÍ.

Lékař jí pochopitelně nevěřil a ptal se, jestli by mu dali jednu jejich cibuli, aby si ji prohlédl pod mikroskopem. Dali mu ji a on ji prohlédl, našel na ní viry chřipky.

Cibule evidentně pohltila všechny bakterie a uchránila rodinu zdravou.

Slyšela to jedna kadeřnice a v provozovně postavila několik hrnků s cibulí a jako zázrakem nikdo z personálu se nenakazil chřipkou, ačkoliv byli nechráněni ve stálém ve styku se zákazníky.

Protože je to laciná věc, vyplatí se zkusit to jak doma, tak v zaměstnání a uvidí se, jestli to bude účinkovat. My jsme to udělali a chřipku jsme opravdu nedostali.

Když to pomůže tobě a tvým blízkým ke zdraví, je to pro vás nejlepší. Když náhodou někdo onemocní, stejně moc neztratíš, jen pár drobných za cibuli.



Lněná kúra podle Stanislava Chmely

Zhotovte základ z těchto ingrediencí (pokud možno v bio kvalitě):
  • 3 polévkové lžíce lněného oleje
  • 10 dkg (tj. zhruba polovinu vaničky) plnotučného tvarohu
  • 3 polévkové lžíce podrceného lněného semene
Vše postupně smíchejte s kvalitní vodou.

Tento základ pak můžete rozvinout do dvou variant:
  • sladké - doplnit o 1 lžíci medu a konzumovat s ovocem dle chuti
  • slané - dle chuti přidat naklíčená semena, zeleninu apod.
Doporučuji konzumovat první měsíc 2x denně, následně stačí 1x denně.

Máte-li obavy z účinků, můžete uvedené receptury kombinovat co do množství i druhu ingrediencí a postupně přecházet na plnohodnotnou směs.

Přeji dobré chutnání a stálé zdraví všem.

Staňa Chmela

Přikládáme ofotografovaný článek o příbuzné metodě doktorky Johanny Budwigové (466 kB).



Vejce a já

Nejnebezpečnější formou cholesterolu je oxidovaný cholesterol. Je tak nebezpečný, že dokáže v tkáňových kulturách lidských věnčitých cév tyto buňky zabít během pouhých osmi hodin. Jedná se o jeden způsob, jakým se na stěnách cév vytvářejí ateromové (kašovité) plaky, které mohou prasknout a vylít svůj obsah, a ten podporuje vytváření krevních sraženin - které jsou hlavní příčinou srdečního infarktu. Vejce, které se skrývají v řadě pekařských výrobků všeho druhu, mohou obsahovat oxidovaný cholesterol.

Celý článek



Podělte se o své zkušenosti a znalosti s ostatními!

Znáte-li dobrý recept, užitečnou radu nebo návod, které mohou být i dalším lidem ku prospěchu, budeme vám vděčni, když nám je zašlete k uveřejnění na těchto stránkách.




© 2002-2023 Sdružení Zdravý životní styl, z. s.